Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σερβική Αυτόνομη Περιφέρεια της Ανατολικής Σλαβονίας, Μπαράνια και Δυτικής Σρεμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της περιοχής

Η Σερβική Αυτόνομη Περιφέρεια της Ανατολικής Σλαβονίας, Μπαράνια και Δυτικής Σρεμ (σερβοκροάτικα : Srpska autonomna oblast Istočna Slavonija, Baranja ή Zapadni Srem, Српска аутономна област Источна Славонија, Барања и Западни Срем) ήταν μία αυτοαποκαλούμενη Σερβική αυτόνομη περιφέρεια στην ανατολική Κροατία που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας . Ήταν ένα από τα τρεις Σερβικές αυτόνομες περιφέρειες που διακηρύχθηκαν στο έδαφος της Κροατίας. Στην περιοχή περιλαμβάνονται τμήματα των γεωγραφικών περιοχών της Σλαβονίας , Μπαράνια και Σρεμ (Σίρμια).

Η αυτόνομη περιφέρεια ιδρύθηκε στις 25 Ιουνίου 1991 την ίδια ημέρα που η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κροατίας αποφάσισε να αποσχιστεί από τη Γιουγκοσλαβία[1][2], μετά το δημοψήφισμα του 1991. Στην πρώτη φάση του κροατικού πολέμου Ανεξαρτησίας το 1992 η περιοχή εντάχθηκε στην αποσχισθείσα Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα. Πρωτεύουσα ήταν η πόλη Βούκοβαρ.

Στις 26 Ιουνίου ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος πρόεδρος της ο σερβοκροάτης Γκόραν Χάτζιτς[3] που έκανε την αυτόνομη περιφέρεια τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα το Φεβρουάριο του 1992[4]. Μέχρι τον Αύγουστο του 1995 η Ανατολική Σλαβονία, Μπαράνια και Δυτική Σρεμ ήταν de facto τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα και de jure τμήμα της Κροατίας σύμφωνα με το ψήφισμα 753 του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τη διάλυση της Δημοκρατίας της Κράινα τον Αύγουστο του 1995 η περιοχή ανασυγκροτήθηκε και πάλι αυτόνομα ως Ανατολική Σλαβονία, Μπαράνια και Δυτική Σρεμ. Μετά το Νοέμβριο του 1995 και την συμφωνία του Έρντουτ ελέγχεται από τη μεταβατική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών για την Ανατολική Σλαβονία, Μπαράνια και Δυτική Σρεμ.